16 jaar was Esther toen haar moeder overleed. Het was niet onverwacht, maar luide het einde in van een zware periode. Het was ook het begin van een nieuwe periode. Een periode van rouw, maar rouwen, hoe doe je dat? Esther had al veel studiedagen gemist en besloot gehoor te geven aan haar schuldgevoel en de draad weer op te pakken. Meteen na de uitvaart ging zij weer naar school. Alsof er niets gebeurd was.

Peter en Els verloren na 26 weken zwanger te zijn geweest hun kindje en vielen keihard van de roze wolk. Geen jong leven, maar heel veel verdriet. Er was begrip van de omgeving en ook de werkgever stelde geen vragen toen zij zich ziek melde. Toch was er ook bij hen dat schuldgevoel en drie weken na de uitvaart werd het werk hervat.

Rouwen doe je in je eigen tijd, toch? Wees worden of een kind verliezen en het rouwproces dat daarbij hoort, daar koopt een werkgever niets voor. Het leven gaat verder en je kunt maar beter zo snel mogelijk op die trein die leven heet stappen. Dat is wat onze maatschappij ook verwacht. Helaas, de pijn van niet rouwen, kan je jaren later nog keihard inhalen. Verlaat rouwverdriet kan dan alsnog voor een langdurige uitval op het werk zorgen.

In ons werk, bij Horizon Uitvaartverzorging, ontmoeten wij mensen die een dierbare verliezen. Wij herkennen het einde van een vaak zware periode en zijn er aan het begin van een nieuwe. Wij vertellen dan graag over de essentie van goed rouwen en dat je dat met het ingaan van een nieuwe periode niet moet vergeten. Dat kost tijd. Tijd die wij iedereen gunnen. Dat er nu aan de kamer erkenning gevraagd wordt voor rouwende nabestaanden en er aangedrongen wordt op rouwverlof kunnen wij alleen maar toejuichen. Bij de start van een leven krijgen we in Nederland maanden de tijd om te wennen aan het nieuwe gezinslid en dat is geweldig. Als we iemand die zeer nabij is verliezen krijgen we drie dagen verlof.

Hoe geweldig zou het zijn, als je juist aan het einde van een leven met elkaar gedeeld, ook de tijd krijgt om te wennen dat je zonder diegene door moet. Voor ons is dat geen wens maar een must. Deze verlofperiode zou niet alleen voor rekening hoeven te komen van de werkgever, maar gelijk kunnen staan aan zwangerschapsverlof. Wij hebben de petitie getekend. U ook? https://rouwverlof.petities.nl/