”Zoals jullie
me kennen”

”In haar
eigen
woorden”

”Met een
traan
en een lach”

”Naar
mijn hart”

”Op mijn
lijf
geschreven”

De uitvaart

Verzorgen en opbaren

U kunt kiezen waar u uw dierbare wilt laten opbaren. Dit kan bijvoorbeeld thuis, in een zorgcentrum of een uitvaartcentrum. Opbaren kan in een kist of bijvoorbeeld op bed, ook hier zijn weer vele mogelijkheden. Samen met u kijken we naar de omstandigheden en bespreken we die verschillende mogelijkheden. Ook bij de laatste zorg heeft u meerdere keuzes. Wel of niet helpen, bij de laatste zorg aanwezig zijn of juist liever alles aan ons overlaten?  Tijdens de laatste verzorging wordt degene die is overleden gewassen, aangekleed en opgebaard. Dit alles kan en mag veel tijd in beslag nemen. Het is immers de allerlaatste keer dat dit gedaan kan worden.

Als iemand in een ziekenhuis of andere zorginstelling is overleden kan er vaak toch thuis worden verzorgd en opgebaard. U moet dit dan wel zo snel mogelijk duidelijk maken aan het personeel. Eén en ander moet dan geregeld worden om uw dierbare naar huis over te laten brengen. Het is het mooiste wanneer er direct na thuiskomst van uw dierbare gestart kan worden met de laatste verzorging. Samen wachten we uw dierbare thuis op.

Wanneer iemand in een verzorgingshuis woont, kan het ook mogelijk zijn om daar op te baren.
Dit is echter afhankelijk van het beleid van de betreffende instelling. Thuisopbaring is in sommige gevallen niet mogelijk of wenselijk. In dat geval kunt u uw dierbare laten overbrengen naar een rouwcentrum. Ook in een rouwcentrum kunt u uw dierbare(helpen) verzorgen. De meeste rouwcentra en familiehuizen hebben een systeem waarbij u de sleutel overhandigd krijgt en kunt komen wanneer en hoelang u zelf wilt.

Uitvaart vormgeven

  • Welk rouwvervoer kiest u?
  • Hoe wordt de afscheidsviering ingevuld en op welke locatie?
  • Hoe moet de rouwkaart er uitzien?
  • Welke muziek past het beste bij de uitvaart en kan er ook live muziek gespeeld worden?
  • Wie houden er toespraken?
  • Mogen de nabestaanden zelf de kist dragen?

En nog veel meer vragen die in een heel korte tijd beantwoord moeten worden.
Het gaat te ver om alle mogelijkheden hier aan te geven. Ieder mens is tenslotte uniek, iedere uitvaart is anders. In een persoonlijk gesprek kunnen wij meer ingaan op de invulling en rituelen rond het afscheid. Wij begeleiden het hele proces en beantwoorden al uw vragen. Samen met u kijken we hoe we uitdrukking kunnen geven aan uw herinneringen, gedachten en gevoelens. Was uw dierbare een fervent sporter, waarom dan geen afscheid in de sportkantine, of wilt u een intiem afscheid, gewoon thuis in huiselijke kring kan ook. Veel is tegenwoordig mogelijk. Wie was de overledene? Hoe heeft hij of zij geleefd? En hoe moet het afscheid er uitzien?
Dit zijn vragen die aandacht nodig hebben. Voor u als nabestaanden, maar ook voor de overledene. Want het persoonlijke karakter van de overledene zou je terug moeten vinden in de uitvaart.

Door een jarenlange ervaring staan wij garant voor een optimale dienstverlening. Wij begeleiden begrafenissen en crematies; traditionele, religieuze of eigentijdse uitvaarten in het hele Westland.

Bloemen en Dragers Kar en Kist