”Zoals jullie
me kennen”

”In haar
eigen
woorden”

”Met een
traan
en een lach”

”Naar
mijn hart”

”Op mijn
lijf
geschreven”

Kinderen

Als een kind te maken krijgt met de dood

Het is belangrijk om oog te hebben voor kinderen die te maken hebben met een overlijden. Hoe benader je ze? Wat vertel je ze en wat niet? In overleg met u staan wij de betrokken kinderen bij tijdens de moeilijke dagen na het overlijden. Vooral bij jonge kinderen is een goede voorbereiding en voorlichting belangrijk, zodat ze niet schrikken van wat er allemaal gebeurt. Kinderen betrekken bij het afscheid kan de eerste belangrijke stap zijn op weg naar verwerking. Zij kunnen met dit verdriet omgaan als ze maar goed voorbereid worden en men eerlijk en duidelijk naar hen is. Dit alles altijd in overleg met de ouders. Ook kunnen wij documentatie verschaffen, zoals een werkboekje, herinneringsboek of informatieboekjes voor ouders en/of kinderen.

241264test

 Als een kind is overleden

Als een kind overlijdt, is dat een grote schok voor de nabestaanden. Voor ouders is het verschrikkelijk als ze hun kind verliezen. Niet weten hoe je kind zou opgroeien, welk beroep het zou kiezen… Het verlies van een kind is tegelijkertijd het verlies van de toekomst.
Speciale aandacht voor ouders, grootouders en eventuele broertjes of zusjes is dan ook nodig.
Ook hier is het heel belangrijk om te kijken wat er mogelijk is bij een uitvaart. Hield het kind van sprookjes? Waarom dan geen sprookje vertellen tijdens de plechtigheid? Men kan er ook voor kiezen een kind thuis te houden in de vertrouwde omgeving. Zo kunnen alle vriendjes en vriendinnetjes nog een keer langs komen om in een vertrouwde omgeving afscheid te nemen.

Wanneer een baby is gestorven, is het belangrijk dat de ouders ruimte krijgen om de laatste zorg aan hun kindje te geven. Wanneer het om een eerste kindje gaat, zijn mensen ook vader en moeder geworden. De erkenning van dit ouderschap is heel belangrijk. Het nog eenmaal aanraken, helemaal zien en aankleden van het kindje is van groot belang. Soms is dit echter teveel gevraagd van de ouders. In dat geval kunt u bijvoorbeeld toekijken hoe wij uw kindje verzorgen. Ook kan het creëren van een mooie plek, om het kindje op te baren, veel voldoening geven.

In de heftigheid van emoties of wanneer bijvoorbeeld de moeder door ziekte of een zware bevalling eerst moet herstellen, kan het maken van foto’s aan uw aandacht ontsnappen. In overleg kunnen wij een aantal foto’s van het afscheid maken en bewaren. Uiteraard met alle respect voor uw privacy. Wij kunnen de opnamen aan u geven, wanneer u eraan toe bent om ze te zien.

Bij een kind wil men niet altijd voor een standaard kist kiezen. Dat hoeft ook niet. Er zijn heel mooie kinderkistjes, mandjes en waden waar men uit kan kiezen. Maar een eigen dekentje, dekbed of wiegje geeft het een nog persoonlijker karakter.
Een rouwkaart kan ook vervangen worden door het geboortekaartje met aangepaste tekst of een tekening die het kind zelf had gemaakt, bedrukt met een tekst. Wij informeren u in een persoonlijk gesprek graag vrijblijvend over alle mogelijkheden.

Allerkleinsten

Vroeger was afscheid nemen na het overlijden van een (on)geboren baby niet erg vanzelfsprekend. Tegenwoordig weten we dat het voor de rouwverwerking beter is om dit bewust wel te doen. Er zijn nu meer mogelijkheden om op een passende mooie manier afscheid te nemen. Ook voor de allerkleinsten. Wij houden ons hier exclusief mee bezig. Afscheid nemen doe je zelf, op jouw manier.
Wij kunnen daarbij helpen. Door onze kennis op het gebied van zorg voor het lichaampje kunnen wij je bijstaan, en zo angsten en onbekendheden verminderen of wegnemen. Zodat er meer ruimte is om op een mooie manier afscheid te nemen.
Ook kunnen wij suggesties doen voor het nemen van afscheid. Door jarenlange ervaring voelen wij aan welke mogelijkheden zouden kunnen passen bij jou situatie.

Bubbels en kindermandjes